Absolventu stundas

15.oktobrī Pasaules Ergoterapijas dienas ietvaros viesojos pie 10.un 12.klases viesojās ergoterapeite Madara Miķelsone, lai praktiskās nodarbības laikā jauniešiem ļautu izdzīvot stundu cilvēka ar funkcionāliem traucējumiem ādā. Pirms tam 2.oktobrī kopīgi pārrunājām, kas ir ergoterapija, veselība un to ietekmējošie faktori.
Praktiskās nodarbības laikā jauniešiem bija iespēja pārbaudīt vides pieejamību savā pilsētā cilvēkiem ar redzes traucējumiem un cilvēkiem, kuri pārvietojas riteņkrēslā. Jaunieši secināja, ka cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem ir grūtības pārvietoties savā pilsētā un piekļūt pašvaldības iestādēm.
Papildus jaunieši pārbaudīja savas koncentrēšanās spējas un spēju sazināties, neizmantojot verbālu valodu. Vienā no stacijām jaunieši mēģināja un apguva prasmi pārvietot cilvēku pēc insulta no guļus stāvokļa – sēdus – stāvus – apsēdināt uz krēsla, vienam jaunietim iejūtoties pacienta ādā, otram – terapeita. Jaunieši atzina, ka šī prasme būtu noderējusi ikdienā, jo tuvinieku vidū ir cilvēki, kuri pārcietuši insultu vai ir bijusi pieredze, kad uz ielas nokrīt cilvēks ar funkcionāliem traucējumiem un nav bijušas zināšanas, kā viņam palīdzēt. Jaunieši secināja, ka nepieciešams jau laicīgi rūpēties par savu veselību un par to stāstīt arī saviem tuvajiem cilvēkiem.

Paldies Latvijas Sarkanais Krusts Saldus komiteja par riteņkrēsla nodrošināšanu.

Irēna Birgersone