Brocēnu vidusskolā viesosies zinātnieces

Trešdien, 30. Martā, Brocēnu vidusskolā viesosies un par savu profesiju runās divas talantīgas zinātnieces – medicīnas zinātņu doktore Baiba Jansone no Latvijas Universitātes (LU) un bioloģijas zinātņu doktore Inese Čakstiņa no Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU). Abas zinātnieces saņēmušas prestižo L`ORÉAL Latvijas stipendiju „Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. Brocēnu skolēniem viņas stāstīs par zinātnieku darbu un savu ceļu uz zinātni – kā šo profesiju izvēlējušās, kas jādara, lai tajā nonāktu un kāda ir zinātnieku ikdiena. Zinātnieces pastāstīs par pētījumiem, atklājumiem un iespējām, kas ik gadu mudina daudzus gudrus un talantīgus jauniešus izvēlēties tieši šo karjeru.

LU Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedras vadošā pētniece un asociētā profesore Baiba Jansone L`ORÉAL Latvijas stipendiju „Sievietēm zinātnē” saņēma 2007. gadā. Lai gan skolas gados viņai labi padevās visi mācību priekšmeti, visdziļākā interese bija tieši par bioloģijas mācību stundām. Pēc bioloģijas-ķīmijas novirziena klases vidusskolā Baiba Jansone kļuva par Latvijas Universitātes studenti, bet vēlāk – jau par pasniedzēju. LU Medicīnas fakultātes ārstniecības un farmācijas programmu studentiem viņa māca farmakoloģiju (mācību par medikamentu iedarbību slimību ārstēšanā) un fitoterapiju (mācību par augu preparātu izmantošanu medicīnā).

Print Print

 

Skolēniem Baiba Jansone pastāstīs par to, kā tiek meklētas zāles pret Alcheimera slimību. „Šī slimība atņem cilvēkam dārgāko, kas tam vecumā ir palicis un kas ir svarīgs arī viņa tuviniekiem: cilvēka atmiņas un loģisku spriestspēju,” stāsta zinātniece. LU Farmakoloģijas katedras pētnieki sadarbībā ar citu valstu kolēģiem strādā kopīgos zinātniskos projektos, lai atrisinātu Alcheimera slimības mīklu un lai nākotnē pacientiem būtu cerība saņemt efektīvus un drošus medikamentus.

 

Molekulārā ģenētika, cilmes šūnas, šūnu transplantācija, onkoloģija, embrioloģija – L`Oréal Latvijas 2010. gada stipendijas „Sievietēm zinātnē” laureātes, bioloģijas zinātņu doktores Ineses Čakstiņas zinātniskās intereses joma ir ļoti plaša. Pētniece šādi stāsta par ceļu no skolas sola līdz panākumiem zinātnē: „Skolā nebiju absolūtā teicamniece un, kā ikviens skolnieks, centos izvēlēties “nesāpīgākos” priekšmetus, ko apgūt padziļināti. Man šāds priekšmets bija bioloģija, kas nāca komplektā ar profilkursu ķīmijā. Tieši neredzamā pasaule, kuras pētīšanai nepieciešami mikroskopi un citas metodes, mani ieinteresēja visvairāk. Studējot LU Bioloģijas fakultātes 2. kursā, izvēlējos specializēties molekulārās bioloģijas jomā. Šobrīd, pēc “pasaules klejojumiem” (stažējoties gan Eiropā, gan ASV) un divu laboratoriju izveides esmu ķērusies pie trešās laboratorijas attīstīšanas un vienlaicīgi arī pie jauna pētījumu virziena (krūts vēža šūnas) un savas zinātniskās grupas veidošanas Rīgas Stradiņa Universitātē.”

 

Izvēloties savu nākotnes profesiju, skolu jauniešiem ir daudz iespēju iegūt informāciju par to, kā dzīvo un strādā aktieri, dziedātāji, politiķi, biznesmeņi… Uzņēmums L`Oreal Baltic un UNESCO LNK kopā ar Latvijas stipendijas „Sievietēm zinātnē” laureātēm piedāvā paplašināt skolēnu iepazīto profesiju klāstu, pievienojot tam zinātnieka profesiju. Tā dod iespēju atklāt vēl neatklāto, paplašināt cilvēces zināšanas un iespējas, uzlabot mūsu dzīves kvalitāti un padarīt pasauli drošāku, ērtāku un interesantāku. Pagājušajā mācību gadā zinātnieces viesojās skolās 10 Latvijas pilsētās un ciemos – Daugavpilī un Valmierā, Siguldā, Alūksnē, Talsos un Jelgavā, Suntažos, Jēkabpilī, Kauguros un Pļaviņās. Programmas otrais mācību gads tika atklāts Zemgalē – Bauskā un Īslīces pagasta Bērzos. Pirms Brocēniem zinātnieces viesojās Liepājā un Preiļos.

Irēna Birgersone