Aspirīna sintēze ķīmijas stundā

ASPIRĪNA (ACETILSALICILSKĀBES) SINTĒZE
Brocēnu vsk. ķīmijas kabinetā 🤓🧑‍🔬🧪

16. janvārī Brocēnu vidusskolas 12.a klases skolēni, kas mācās padziļināti ķīmijas kursu, sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes pētnieku Rihardu Klūgu, veica ļoti laikietilpīgu pētniecisko laboratorijas darbu “Aspirīna sintēze”. Kopā ar mums mācījās – strādāja arī 12. klases skolēni no Druvas vsk.

Sākumā jaunieši skatījās un klausījās prezentāciju par organisko vielu sintēzi, tās norisi, lai savas zināšanas pielietotu pētnieciskā darba veikšanā.

Skolēni 5 stundas veica praktisko darbu – sintezēja aspirīnu no etiķskābes anhidrīda, salicilskābes un koncentrētas sērskābes. Iegūtai acetilsalicilskābei (aspirīnam) pārbaudīja tīrību ar dzelzs (III) hlorīda testu. Iemācījās darboties ar vakuumsūkni, izprata aspirīna attīrīšanas metodi – kristalizāciju. Pilnveidoja savas prasmes darbā ar mērpipeti, vielu svēršanu, karsēšanu, ievērojot drošības noteikumus.

Vēl jāveic aprēķini, jāmeklē teorija, kas ir aspirīns, kāda ir tā atklāšanas vēsture, jānoformē darba protokols.

Atsauksmes pēc nodarbības no Robertas, Alises un Deivida: “Bija diezgan sarežģīti, bet ļoti interesanti. Bijām noguruši, bet gandarīti, priecīgi, ka to paveicām, ka paši “uzražojām” zāles.”

Ķīmijas sk. Vita Banzena

Dita Dubulta