Biznesa simulācijas spēle “Fabrikants” Brocēnos

24.janvārī Brocēnu novada Kultūras un izglītības centrā notika biznesa simulācijas spēle “Fabrikants”, kurā piedalījās Brocēnu novada skolu skolēni no 8. līdz 12.klasei, kuriem interesē fizika, ķīmija, matemātika un ekonomika.

Spēli vadīja SIA „IC DZM” speciālisti, kuri ir arī šīs  mācību spēles izstrādātāji sadarbībā ar SIA “Nordic International”. Dalībnieki tika sadalīti komandās, kas darbojās kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi. Spēles laikā katrai komandai bija jāražo pēc iespējas vairāk kvalitatīvu preču, jāprot tās izdevīgi pārdot, cīnoties par labākajiem peļņas rādītājiem, kā arī savstarpēji sadarboties, lai panāktu sava uzņēmuma attīstību. Spēlē jaunieši modelēja ražošanas procesus, reālajā dzīvē praktiski pielietojot ķīmijā, fizikā un matemātikā iegūtās zināšanas, gūstot sapratni par šo zināšanu  saistību ar ekonomiku. Katrai komandai jeb uzņēmumam bija jāizdomā savs nosaukums un jāsadala savā starpā pienākumi jeb amati, piemēram –  mārketinga un pārdošanas direktors, ražošanas direktors, loģistikas un iepirkumu direktors, prezidents – finanšu direktors. Spēles gaitā tika izspēlēti trīs uzņēmuma darbības gadi. Katra komanda iepirka ražošanai nepieciešamās izejvielas, ražoja pasūtītos produktus (zāles, ziepes, reģipsi), plānoja mārketinga un pārdošanas stratēģiju. Saražoto preci pārdeva, iegūstot pasūtījuma līgumus nākamajam spēles gadam, kā arī veica spēles gada analīzi, aizpildīja peļņas – zaudējumu pārskatu.
Dažas dalībnieku atziņas par šo spēli:
“Tas bija lietderīgi un palīdzēja saprast, ko vēlos dzīvē. Sapratu, ka bez mazām sastāvdaļām netop kopīgs darbs.”
“Bija interesanti, uzzināju, kā darbojas bizness.”
“Ieguvu sapratni par to, ka jāasina prāts.”
“Patika nopelnīt naudu un, ka varēja izlemt, ko ar to darīt tālāk.”
“Patika tirgoties.”
“Sapratu, ka nav biznesā tā, ka visi var darīt visu.”
Spēlētāju mērķis bija saprast, kā ķīmijā un fizikā mācītais tiek praktiski pielietots reālajā dzīvē – ražošanā un saprast ķīmijas un fizikas zināšanu saistību ar ekonomiku. Kā arī iegūt pieredzi praktiskā uzņēmuma vadīšanā. Šādā veidā skolēni iepazina darba pasauli, un viņiem bija iespēja veikt savu pašvērtējumu.

Pasākums notika Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.
Informāciju sagatavoja Brocēnu novada pedagogs karjeras konsultants Inta Švaža

 

Irēna Birgersone