Latvijas skolas somā – Edgara Vītola koncertlekcija

Edgars Vītols ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas pedagoģijas katedras vadītājs, XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mākslinieciskais vadītājs un virsdiriģents.

Kultūras ministrijas veidotā projekta Latvijas Skolas soma ietvaros Edgars Vītols  kopā ar Rīgas valsts 2.ģimnāzijas jauniešu kora dalībniekiem viesojās Brocēnu novadā un tikās ar 7.-8. klašu skolēniem. Koncertlekcijas laikā diriģents stāstīja par savu darbu ar kori, veica praktiskus iesildīšanās vingrinājumus, aicinot piedalīties arī zālē sēdošos. Atsaucība bija 100%, malā sēdētāju nebija. Liels izaicinājums bija mūsu kora dziedātājiem, jo Edgars Vītols viņus aicināja uz skatuves piedalīties dziedāšanas procesā. Noturēt pusaudžu uzmanību pusotras stundas garumā prasa no pasākuma vadītāja lielu profesionalitāti un izcilu sadarbību ar publiku. Diriģentam Edgaram Vītolam šīs prasmes piemīt. Viņa personības šarms, jaunība, prasme uzrunāt auditoriju, degsme un aizrautība darbā ar kori radīja kopības atmosfēru  publikai ar dziedātājiem.

Uzskatu, ka  šādas koncertlekcijas pastiprina skolēnu interesi, izpratni un attieksmi pozitīvā nozīmē. Sarunā ar skolēniem dominēja vārds „interesanti”, „patika, kā koris un diriģents dzied”. Manuprāt, pozitīvs moments un iedarbīgs līdzeklis ir tas, ka skolēni praktiskā darbībā redz savus vienaudžus, redz viņu aizrautību, smaidu un mirdzošās acis.

  • Skolēnu atsauksmes: Bija ļoti interesanti klausīties, kā dzied jaunieši, un arī patika, ka mēs ne tikai sēdējām un klausījāmies, bet arī bija jākustas. Interesanti klausīties, ko stāsta diriģents!
  • Man patika šis pasākums. Interesanti uzzināt, kā iesildās koris un kā tas dzied. Vēlētos redzēt kora mēģinājumu viņu skolā vai redzēt šī kora koncertu.
  • Bija interesanti. Labi bija, ka zināju vārdus un varēju pievienoties dziesmu laikā. Nepatika, ka mums arī bija jāievingrina balss un ķermenis.
  • Man patika, kā viņi dziedāja. Kad E.Vītola kora dalībnieki dziedāja pirmo dziesmu, man uznāca skudriņas, jo man ļoti patika. Man arī patika diriģents, viņš bija ar humora izjūtu un jauks.
  • Man šis pasākums patika, jo es iemācījos, kā var nostiprināt sev balsi pirms pasākumiem. Jauna pieredze.
  • Man ļoti patika šodienas pasākums, jo bija interesanti skatīties, kā, dziedot tautasdziesmas, var pievienot kustības. Parādīja, kā var iesildīt balsi pirms lekcijām, projektu aizstāvēšanas. Paldies par lielisku kori!

Skolotāju atsauksmes: Tikšanās ar Vītola vadīto kori, manuprāt, bija ļoti interesanta gan skolēniem, gan skolotājiem. Tas bija aizraujošs koncerts un iespēja pašiem skolēniem būt kora dalībniekiem vienlaikus. Manuprāt, tie skolēni, kuri dzied korī un kuriem bija iespēja kāpt uz skatuves, to īpaši sajuta. Diriģenta saistošais un vienkāršais stāstījums radīja interesi par dziedāšanu, par to, ko nozīmē uzstāties. Interesanti bija visiem zālē esošajiem piedalīties dažādos vingrinājumos. Tā tiešām bija aizraujoša nodarbība, kas padarīja krāsaināku mūsu ikdienu un lika aizdomāties par skaistumu, kas slēpjas šķietami parastās lietās. /Dz. Edelmane/

Aija Zakovska, Brocēnu vidusskolas mūzikas skolotāja.

ev-2 ev-3

Irēna Birgersone