Novada 8.klašu skolēni pēta un izzina Latvijas vēsturi

  1. maija rītā novada 8.klašu skolēni devās ekskursijā uz Rīgu. Skolēni zināja, ka visa diena paies vēstures „zīmē”, jo viss maršruts bija saistīts ar vēstures tēmām, ko apgūst 8.klasē. Ekskursiju varēja īstenot, piedaloties projektā “Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi” . To atbalsta Monreālas Latviešu sabiedriskais centrs un Vītolu fonds.

Vispirms notika orientēšanās pa Rīgu- klausījāmies gides bagātīgajā stāstījumā, meklējām dažādus objektus, minējām mīklas, lai varētu uz namu jumtiem atrast mīklas atminējumus, piemēram, kaķus, zosi, lapsu, kas izdaiļo Vecrīgas namus. Informācijas bija ļoti, ļoti daudz, izstaigājām visu Vecrīgu un apskatījām skaistākos namus.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā daudzi skolēni bija pirmo reizi. Īpašu prieku sagādāja bibliotēkas pēdējie divi stāvi, kad ir sajūta , ka visa Rīga pie kājām, kad vari pasēdēt Saulcerītes gultā un baudīt skatu.  Svarīgi bija arī pašiem ieraudzīt oriģinālo Dainu skapi, ko daži skolēni bija iztēlojušies daudz, daudz lielāku.  Novērtējām arhitekta darbu, jo bibliotēkā viss ir pārdomāts – stāvu krāsas atbilst latu banknošu krāsām, ir īpašā Pēterbaznīcas „glezna”- logs, pa kuru var redzēt Pēterbaznīcu, visi lasītavu logi uz Vecrīgu un vēl, un vēl.

Vēl kāds īpašs apskates objekts- Latviešu biedrības nams, kas pārsteidza ar greznām zālēm, vislielāko spoguli Latvijā un, iespējams, par Eiropā, noslēpumiem, kas atklājas, restaurējot griestus. Mums bija iespēja pat sēdēt biedrības nama direktora krēslā!

Jūgendstila muzejs patika daudziem skolēniem. Kā viņi rakstīja atsauksmēs- bija sajūta, ka esi iegājis dzīvoklī, kura saimnieki uz brīdi izgājuši, bet tūlīt, tūlīt atgriezīsies, lai turpinātu grezno dzīvi.  Skolēni saprata, ka 19.gadsimtā vērtība bija katrai, pat visniecīgākajai lietai. Interesants bija gides stāstījums un iespēja ielūkoties visās dzīvokļa telpās.

Šāda ekskursija patiešām ir lielisks veids, kā to, par ko mācījušies gada laikā Latvijas vēsturē, pašiem  apskatīt!

Pēc ekskursijas skolēni ļoti atzinīgi izteicās par ekskursiju! Visvairāk paticis Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Jūgendstila muzejā. Vēl dažas atziņas:

  • Vēstures ekskursija bija citādāka, jo braucām kopā ar citu novada skolu 8.klases skolēniem no Blīdenes, Brocēniem Remtes un Gaiķiem.
  • Cepuru „modes skate” Jūgendstila muzejā un fotografēšanās ar tām bija piedzīvojums!
  • Atmiņā palicis lielais grāmatu plaukts bibliotēkā, kas šķietami gāžas virsū. Iespaidīgi!
  • Izbrīnīja kalpones mazā istaba, ko redzējām Jūgendstila muzejā. Vai tiešām viņa tur dzīvoja?
  • Atceros krāšņās vitrāžas Latviešu biedrības namā. Ļoti, ļoti skaistas!
  • Tagad es zinu, kas ir jūgendstils! Alberta ielas nami tiešām ir apbrīnojami.

Rakstu sagatavoja Mairita Neilande

IMG_2971

 

Irēna Birgersone